Soare italian și miros de pâine caldă: Povestea gustului adus de Monini în bucătăria noastră de Crăciun
Dacă ar trebui să aleg un singur miros care să-mi amintească de copilărie și sărbători, acela ar fi cu siguranță mirosul de pâine coaptă. Pâinea caldă are darul magic de a transforma o zi obișnuită într-o poveste, iar masa împărțită cu cei dragi devine o sărbătoare, chiar și în lipsa bradului sau a colindătorilor.
Mă întorc cu gândul, uneori, la anii de facultate, când banii erau veșnic sub semnul întrebǎrii, dar oportunitǎțile pǎreau infinite. Într-o astfel de dimineață friguroasă de iarnă, când ferestrele aburite ascundeau orașul sub pătura rece a Bucureștiului, m-am trezit că nu mai avem pâine. Locuiam la cămin, însă în weekenduri și de sărbători mergeam la sora mea mai mare, bucurându-ne de momente de liniște, povești și planuri de viitor.
În acea zi, fiecare dintre noi ezita să înfrunte gerul ca să cumpere o pâine de la magazin. Însă sora mea a gǎsit soluția: "Lasă, o fac eu! Nu ieșim nicăieri." Bucuria și, totodată, mirarea mea au fost fără margini – mie procesul mi se pǎrea inițial foarte complicat. Am ajutat la frământat, răsucind împreună aluatul moale între palme. Îmi amintesc cum, dintr-o rețetă simplă, am reușit să umplem casa de o aromă care depășea orice amintire. Când pâinea a prins coaja rumenă, am scos-o din cuptor și am rupt-o, am uns-o cu unt și am savurat-o cu brânză și alte bunătăți, râzând și bucurându-ne de reușita noastrǎ ca niște copii.
Anii au trecut, iar acel gest simplu, de a coace pâine acasă, a rămas, pentru mine, ritualul suprem al iubirii. Acum, de fiecare dată când zilele de sărbătoare aduc agitația și zumzetul Crăciunului, simt nevoia să recreez acel moment – dar cu o notă proprie, mediteraneană. Între timp, căutând mereu echilibrul între gust și sănătate, am descoperit un secret: un strop de ulei de măsline extra-virgin, Monini.
Nu-mi imaginez masa de Crăciun fără acel colț de soare italian în farfurie. Monini aduce, cu fiecare picătură, povestea gustului autentic. Fie că optez pentru Monini Classico sau pentru arome italiene specifice sortimentului Aromatizzati cu busuioc sau lămâie, uleiul de măsline extra-virgin Monini adaugă pâinii mele nu doar savoare, ci și o textură pufoasă și o crustă perfectă, ușor crocantă.
De sărbători, când toată familia este adunată în jurul mesei bogate, cu bradul împodobit pe fundal, ritualul coacerii pâinii se transformă într-un gest de grijă și iubire. Am preluat rețeta surorii mele – iar acum, aluatul meu primește și un strop de ulei de măsline Monini, amestecat cu sare grunjoasă și semințe de susan pentru decor. Uneori, adaug și câteva condimente mediteraneene. La final, pâinea coaptă are nu doar gustul copilăriei mele, ci și finețea, echilibrul și parfumul bucătăriei italiene.
Și mi-e drag să revăd reacția soțului meu, atunci când, în plină iarnă, deschide ușa și casa îl întâmpină cu acel miros inconfundabil de pâine caldă. Văd surpriza și încântarea din ochii lui când descoperă că am făcut pâine proaspătă, împletită, lucioasă și presărată cu semințe. De fiecare dată, împărțim prima felie, fierbinte, cu unt topit care se întinde ca un zâmbet peste miez, și povestim despre amintirile fiecăruia, despre planurile de vacanță și despre ce ne dorim să aducă noul an.
Un strop de ulei de măsline Monini transformă, încă o dată, banalul în magie. Pâinea devine mai aromată, este parte a unei diete mediteraneene despre care am tot citit și care aduce beneficii inimii și vitalității noastre. Dar mai ales, aduce bucuria de a împărți cu ceilalți. Gesturi simple, bucurii mari – așa s-ar putea rezuma spiritul sărbătorilor, fie că vorbim de pâine coaptă, fie de alte preparate încărcate de emoție.
Uleiul de măsline extra-virgin Monini nu e doar un ingredient; e puntea dintre tradițiile românești și farmecul mediteranean. E aroma care schimbă o rețetă veche într-un prilej nou de a aduce familia împreună. Acum, crusta lucioasă a pâinii mele ascunde soarele Italiei, iar sufletul meu se bucură să transmită mai departe aceste ritualuri de iubire și grijă – pentru gust, sănătate și relații mai calde. Totul începe cu gesturi mici, dar cu ecou puternic în inimile celor dragi.
De Crăciun, bucătăria mea devine mai mult decât un spațiu de gătit – devine locul în care se întâlnesc tradițiile, aromele și emoțiile. Cu Monini, fiecare rețetă se transformă într-o poveste cu gust de acasă și parfum de Mediterană – dovada că o bucătărie sănătoasă poate fi și gustoasă, și plină de amintiri.
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2025



Comentarii
Trimiteți un comentariu