Evenimente la TNB pe toată durata Zilei Culturii Naţionale

 


 

Teatrul Național "I.L.Caragiale" din București va fi deschis publicului pe durata întregii zile de 15 ianuarie, oferind publicului o ofertă culturală variată.

La Sala Atelier a TNB, cu începere de la ora 19.00, va fi prezentat un Spectacol de Ziua Culturii Naționale.  Este un spectacol-coupé, care va cuprinde reprezentațiile "Emmi – Amor pierdut, viață pierdută" şi „Amintiri din copilărie".

„Emmi – Amor pierdut, viață pierdută" este una din puţinele piese scrise de marele poet Mihai Eminescu şi, cu această ocazie, una din rarele reprezentări scenice, în care vom regăsi zbuciumul sufletesc şi suferinţa celui neînţeles în amor. O dublă şi delicată dedicaţie ce poartă în spatele replicilor fiorul liric al ..."plopilor fără soţ". Vor da citire acestei piese actorii:  Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos și Răzvan Popa, cel care semnează și regia spectacolului-lectură. În partea a doua a serii, un one-man show: „Amintiri din copilărie", bazat pe întâmplările şi evocările narate cu haz, care au încântat generaţii la rând şi l-au făcut cunoscut acestora pe marele povestitor Ion Creangă. Scenariul, regia și interpretarea sunt semnate de actorul Vitalie Bichir.

Teatrul Național "I.L.Caragiale" din București va marca Ziua Culturii Naționale nu numai la sediul din București, ci și printr-un turneu cu spectacolul "La câțiva oameni distanță de tine" în regia lui Radu Afrim, realizat pe baza unui text al autorului român Dan Coman, text care dezbate probleme ardente ale societății actuale.  Spectacolul este o coproducție TNB — Centrul Cultural „George Coșbuc" Bistrița și se va juca pe 15 ianuarie la Oradea, iar pe 16 ianuarie, la Arad.

Pe toată durata Zilei Culturii Naționale, publicul va avea ocazia să participe la Tururile Ghidate ale Teatrului Național. Participarea la vizitele ghidate se va face liber, pe baza înscrierilor făcute telefonic la agenția de bilete a teatrului. Tururile Ghidate ale TNB propun publicului un traseu prin culisele scenelor, în atelierele în care sunt realizate decoruri și costume, la cabinele actorilor. Ghidul tururilor TNB, Ionuț Corpaci le va dezvălui vizitatorilor câteva dintre secretele celui mai mare teatru din Europa, care a împlinit anul acesta 173 de ani de existență și 50 de ani în inima României, în sediul actual, unde s-a instalat în 1973.

Muzeul Teatrului Național București, aflat la subsolul Sălii Mari a TNB, va fi deschis pe durata Zilei Culturii Naționale, intrarea fiind liberă pentru toți vizitatorii, între orele 12:00 – 18:00.

Publicul va putea vedea expoziția "Regina Maria la teatru" care a fost vernisată pe 27 martie 2023, la finalul proiectului "Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB", inițiat de Teatrul Național București și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. (www.muzeultnb.ro). Expoziția cuprinde costume de scenă și obiecte care au aparținut unor mari actori din istoria teatrului românesc, restaurate în cadrul proiectului. Expoziția oferă experiențe vizuale și auditive inovatoare și are în centru o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României.  Conceptul care a condus la realizarea ansambului expozițional "Regina Maria la teatru" urmărește punerea în lumină a unor momente și personalități importante din istoria și cultura României.

Foaierele expoziționale ale Teatrului Național oferă publicului ocazia de a vizita, pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, următoarele expoziții :

·               în Foaierul Media (aripa dinspre Bd. N. Bălcescu), "Tinere Talente la TNB" - o colecție de lucrări realizate de 15 tineri artiști vizuali, bursieri ai programului național al Fundației Regale Margareta a României numit Tinere Talente (premiat la Gala Societății Civile ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, pentru crearea de oportunități egale pentru artiștii în devenire, indiferent de contextul social).

·               în Rotonda și foaierul Sălii Mici a TNB, poate fi vizitată Memorabilia, expoziție de afișe, fotografii, instrumente, costume și obiecte de scenă din cei 50 de ani de activitate artistică pe care cunoscutul artist român Nicu Alifantis i-a dăruit artei spectacolului.

·               în Foaierul Media al Teatrului Național "I.L.Caragiale" (aripa dinspre str. Tudor Arghezi) este găzduită expoziția de portrete realizate de artistul fotograf Alex Gâlmeanu, fotografii realizate în cadrul campaniei „Iubirea care dărâmă ziduri",  derulată sub auspiciile Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună". Expoziția poate fi vizitată pe 15 ianuarie, între orele 11-18. Sunt expuse 14 portrete ale unor romi „invizibili" care au devenit „mari" pentru că au primit iubire, încredere și stimă de sine. Printre protagoniștii campaniei se numără sportivi de performanță, actori, cântăreți, activiști, sociologi, studenți, cadre didactice, creatori de conținut online etc. alături de persoanele care le-au influențat cel mai mult viața.

În decembrie 2023, Teatrul Național "I.L.Caragiale" din București a aniversat o jumătate de secol de activitate în sediul de la kilometrul zero al Capitalei. Cu ocazia acestei aniversări, pe canalul video youtube, cunoscut deja sub numele de TNB-TV, am început difuzarea unei noi serii din Podcasturile Teatrului Național București sub genericul "50 de ani în inima României". Podcasturile pot fi ascultate în format audio - pe principalele platforme de podcast (Redcircle, Buzzprout Spotify, Google Podcasts), dar și vizionate pe canalul video al TNB, aflat pe platforma youtube și cunoscut deja sub numele TNB-TV (https://www.youtube.com/@tnb-tvTeatrulNationalBucuresti ).

În noua serie "Podcasturile Teatrului Național - 50 de ani în inima României", directorul artistic Marius Bodochi – gazda podcasturilor, îi are invitați pe actorii: Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Constantin Dinulescu, Rodica Popescu Bitănescu, Olga Delia Mateescu, Tamara Crețulescu, Alexandru Georgescu, Cezara Dafinescu. Actori de neuitat care au semnat roluri importante pe scena Teatrului Național în ultimii 50 de ani, au răspuns invitației de a fi alături de spectatorii Teatrului Național București, la aniversare!

De Ziua Culturii Naționale, TNB-TV va difuza episodul al patrulea din seria "Podcasturile Teatrului Național – 50 de ani în inima României", invitată fiind actrița Olga Delia Mateescu.

Drapelul național va fi proiectat pe turnul scenei Teatrului Național, cu o înălțime de 38.5 de metri, fiind vizibil, astfel, în diverse puncte ale centrului Capitalei pentru a întregi atmosfera de sărbătoare de Ziua Culturii Naționale.




Comentarii