Profesorii mei

Mi se pare trist ca la doar 23 de ani să încep o discuţie cu "pe vremea mea...". Dar aşa mi se pare. Cel puţin după rezultatele dezastruoase din ultimii ani în ceea ce priveşte învăţământul.

Pe vremea mea, profesorii erau motivaţi. Şi elevii. Sau în orice caz, mai mult decât acum. Erau şi materii la care învăţam (sau cel puţin citeam) din plăcere, nu din obligaţie, nu pentru notă. Sunt cinci ani de când am terminat liceul, iar unii din profesorii pe care i-am avut au reprezentat pentru generaţia mea, zic eu, modele (sau pe aproape). Oameni care aveau ore de la 7 dimineaţa la 7 seara, cu "ferestre", timp în care erau nevoiţi să-şi găsească ceva de făcut. Şi tot noi, ca elevi, eram cei care ne plângeam că avem ore multe, că venim dimineaţa la şcoală, că suntem obosiţi.

Dirigintele, profesor de fizică, a încercat să facă din toţi fizicieni. Nu prea i-a ieşit, dar nu s-a lăsat. Mai târziu ne-a zis că de fapt a vrut să ne înveţe să fim oameni. Şi în timp ce noi căscam de zor şi de-abia ne ţineam ochii deschişi, profesorul de matematică din liceu avea o energie greu de egalat la prima oră din zi (în continuare mi se pare o prostie să pui două ore de matematică una după alta unor copii de la mate-info la 7 dimineaţa, când nu ţi-e aminte de nimic). Iar profesoara de chimie găsea o plăcere în a rezolva probleme (recunosc, problemele cu plăcuţe de cupru introduse în soluţie de acid sulfuric de concentraţie x% îmi plăceau şi mie, dar cu chimia organică e altă poveste) greu de imaginat. Nu ai cum să nu apreciezi oameni care erau dispuşi să te ajute pentru admiterea la facultate, precum profesoara de engleză sau cea de română.

Nu-i menţionez pe toţi, deşi ar mai fi. Ideea e că pentru mine aceşti oameni sunt profesori pentru plăcerea de a-i învăţa pe ceilalţi, nu pentru salariu. Profesori care îşi luau grade, care erau preocupaţi de binele şcolii şi al elevilor, mereu dispuşi să ne ajute. Şi oameni inteligenţi, nu ca profesorii din ziua de azi, care nu reuşesc să ia note peste cinci la examenele de titularizare.

Ţinând cont de cine-i învaţă pe elevii din ziua de azi, de ce să ne mai mirăm de rezultatele de la bac?

Comentarii

  1. Eu nu cred ca tine doar de profesori in sine, Oana, ci si de elevi.
    Ei sunt cei care nu se "mai streseaza" sa invete, cei carora nu le mai pasa si care vor doar sa treaca...
    Ma uit la astia micii de la clasele V-VIII si cand ii vad asa de nepasatori ma ia groaza. Noi ne zbateam sa obtinem medii cat mai mari, era competitie cine invata mai bine, cine lua premiu, la ei totul e "lasa-ma ca sa te las".
    Probabil profesorii nu mai au nici ei chef sa predea cand vad ca nimeni nu ii asculta si nu isi da interesul sa invete.
    Astia micii sunt mai interesati de jocurile pe calculator si de emisiunile TV decat de matematica, romana si istorie :(
    E rau, dar am ajuns sa nu mai avem un sistem de valori, am ajuns sa credem ca cei de la TV (Bendeac, Badea,Dragusansca, Crudu) sunt modele demne de urmat.
    Nu stiu ce se va intampla pe viitor, dar prezentul e sumbru...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, nu-i laud sau apăr pe copiii cărora li se pare normal să-i ia la mişto pe profesori, care nu-şi fac temele şi care se aşteaptă să treacă doar pe ochi frumoşi. Ştiu că sunt destui şi de-ăştia.
    Prostia asta se autopropagă. Nu avem elevi buni pentru că avem profesori dezinteresaţi şi nu avem profesori buni pentru că sunt elevii dezinteresaţi. Undeva trebuie să se rupă ciclul ăsta.

    E tot de forma - oamenii se uită la prostii pentru că asta li se dă, iar televiziunile le oferă prostii pentru că asta vor oamenii.

    Pe cine să mai dai vina?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu