sâmbătă, 29 septembrie 2012

Adevărul despre Făt Frumos

Când eram mică, citeam basme în prostie. Citeam și reciteam, de fapt. Unul din basmele mele preferate a fost "Înșiră-te, mărgăritare!". Povestea a doi copilași care rămân fără mamă, iar mama vitregă îi omoară. Și se preschimbă astfel în tot felul de plante și animale, până când vinovata e prinsă.

Dar  nu despre genul ăsta de basm vreau să vorbesc, ci despre povestea clasică cu Făt Frumos și Ileana Cosânzeana. Cu împăratul bătrân, care decide să lase jumătate din împărăție și mâna fiicei lui celui care va îndeplini niște probe.

De-abia în seara asta m-a lovit. Dar m-a lovit tare, în moalele capului: păi Făt Frumos ăsta e un profitor așa, cam parvenit. În multe din cazuri ok, e și el fiu de împărat, dar e cel mai mic, fără nicio șansă la conducerea împărăției. Așa că toate probele alea pe care le trece, toate greutățile pe care le depășește... totul e pentru bani, pentru avere, pentru regat. Să fim serioși, el n-o cunoaște pe fata aia, îi e cam indiferent dacă e frumoasă sau urâtă ca Muma Pădurii. Ce, parcă nu poate s-o înșele după aia?

Hai să zicem, în unele cazuri apucă s-o cunoască, dar fata se poartă urât cu el, îl păcălește. Ești cam nebun să te îndrăgostești la prima vedere de o astfel de fată.  Și dacă astfel stau lucrurile, așa cum Făt Frumos vrea bogăția, la fel vrea și zmeul, Spânul sau cine-o mai fi. Ba mai mult, uneori zmeul o răpește pe fată tocmai pentru că o iubește, nu pentru averea ei, că are și el destulă. Și suferă ca un câine că fata nu-l bagă în seamă, se poartă frumos cu ea, îi face pe plac, doar-doar de i-o acorda puțină atenție. Și care e problema părinților fetei până la urmă? Că zmeul are casa lui, că nu e un parvenit și că fata n-o să locuiască până la adânci bătrâneți cu părinții? Mi se pare stupid.

Știu, sunt foarte pornită împotriva poveștii clasice din basme. Cred că dacă m-aș apuca să le recitesc la vârsta asta le-ai interpreta complet diferit. Și poate nu e o idee rea. Data viitoare când mai merg la Văleni să nu uit să caut o carte de basme prin bibiliotecă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu