Cursurile Universităţii Populare de Vară "Nicolae Iorga"

Ieri a fost deschiderea cursurilor Universităţii Populare de Vară "Nicolae Iorga" la Vălenii de Munte, eveniment cu tradiţie îndelungată. Savantul Nicolae Iorga a înfiinţat aceste cursuri în 1908 şi reprezintă cea mai veche instituţie naţională de cultură şi ştiinţă.

Timp de o săptămână, oameni de cultură din ţară şi nu numai îşi fac timp să vină la Văleni, unde sunt organizate tot felul de conferinţe, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente cu caracter cultural.

La început, acum mai bine de 100 de ani, trenurile erau luate cu asalt de mii de studenţi români, care se strângeau din toate colţurile ţării pentru a-l auzi pe Nicolae Iorga vorbind. De fapt, la una dintre ediţii au fost atât de multe persoane încât undeva pe un deal s-a făcut un amfiteatru în aer liber, unde pe o scenă improvizată savantul şi-a rostit discursul, în faţa a mii de persoane aşezate pe iarbă.

Cu toate că o perioadă destul de mare de timp cursurile nu s-au mai organizat (în timpul războaielor şi în perioada interbelică), activitatea s-a reluat şi reprezintă un eveniment de marcă, ce situează oraşul Vălenii de Munte pe o poziţie fruntaşă pe harta culturală a ţării.


Programul evenimentului îl puteţi găsi http://www.ziarulprahova.ro/stiri/cultura/116225/programul-cursurilor-de-vara-ale-universitatii-populare-nicolae-iorga%E2%80%99%E2%80%99-din-valenii-de-munte. 





Comentarii