Recomandare lectură (2):Galaad


De obicei atunci când spunem că nu avem timp pentru ceva spunem de fapt că nu vrem să ne facem timp pentru lucrul respectiv. La fel şi eu cu cititul. Pot să mă plâng cât vreau că sunt ocupată, că nu mai am timp să citesc, dar adevărul e că nu ma opreşte nimeni. Poate doar pasiunea mea pentru serialul „Roswell”, recent redescoperit, care-mi ocupă serile de ceva timp. Şi faptul că până acum pur şi simplu n-am avut cărţi.
Dar am fost ajutată să descopăr anticariatul „Ex Libris” (poate cineva să mă lămurească dacă e acelaşi care era în pasajul de la Universitate?), de unde mi-am luat trei cărticele pentru sufletul meu.

Una dintre ele este „Galaad”, scrisă de Marilynne Robinson. Două seri mi-au fost de-ajuns pentru a intra în universul descris de câştigătoarea premiului Pulitzer. Un pastor bătrân, cu probleme cu inima, dar cu o soţie tânără şi cu un fiu care în mod normal ar fi trebuit să-i fie nepot îşi dă seama cu tristeţe că nu o să-şi vadă băiatul crescând.

Astfel se hotărăşte să-i lase o scrisoare (devenită roman) în care să-i spună toate lucrurile pe care nu o să apuce să i le zică. Istoria familiei se amestecă în povestirea bătrânului (care se simte tânăr şi nu-şi doreşte sub nicio formă să moară) cu întâmplările actuale, cu gândurile lui, din care ies la iveală toate acele defecte omeneşti (invidie, paranoia etc) la care nu te-ai aştepta de la un pastor.

Trecutul este descris din perspectiva unui băiat, actualitatea din perspectiva unui bătrân, dar atât de uşor se face trecerea, încât cartea e de înţeles la orice vârstă. Referirile biblice sunt şi ele foarte subtil aduse în discuţie. V-o recomand cu drag. Lectură plăcută!

Comentarii

Trimiteți un comentariu