300 sau 500? Acesta este întrebarea.


În cadrul PR&Ad Fair am participat la o conferinţă: „Portfolio = Job?” .
Timp de vreo două ore am aflat că toţi oamenii au aceleaşi pasiuni ( cititul, călătoriile şi calculatorul ) şi doresc acelaşi lucru ( să lucreze într-un mediu atractiv, cu oameni tineri şi dinamici, cu mari oportunităţi de dezvoltare profesională ). Sau cel puţin asta spune CV-ul lor.
Mai greu se pune problema când e vorba de evaluare. Mai exact, când te autoevaluezi. Şi mai ales cu cât. Aici speakerii şi-au cam dat cap în cap, fiecare văzând lucrurile altfel. Inevitabil, în timpul interviului vine un moment în care eşti întrebat ce salariu ţi-ai dori.
Ipoteza 1: Se presupune că lucrezi undeva, într-o companie mai mică, iar acum vrei să-ţi schimbi locul de muncă. Să zicem că aveai un salariu de 300 de euro, iar acum ceri 500 pentru o poziţie în compania mai mare.
Angajatorul 1: „ Tu vii dintr-o companie în care îţi ştiai treaba, îţi făceai partea ta de lucru bine pentru salariul respectiv. Vii la noi, unde nu ştii nimic, şi vrei să iei bani mai mulţi pentru ceva ce nu ştii să faci?”
Ipoteza doi: Aceeaşi situaţie, doar că nu ceri un salariu mai mare, ci la fel, considerând că pentru început contează cadrul în care lucrezi, mai puţin banii.
Angajatorul 2: „Adică tu consideri că valorezi doar 300 de euro. Foarte bine, asta e valoarea ta, dar noi căutăm oameni mai valoroşi, cu mai multă încredere în ei. Mai mult succes data viitoare”.
300 sau 500? Că eu habar n-am...

Comentarii

  1. Păi în ritmul ăsta nu ne mai angajează nimeni:((

    RăspundețiȘtergere
  2. Tell me about it? La interviul ala la care credeam eu ca m-am descurcat bine...se pare ca lor nu li s-a parut la fel. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie doar sa ai acel feeling care sa iti spuna exact la ce suma sa te licitezi ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. profesorul meu de comunicare si negociere spunea asa: evitati sa discutati despre bani! daca totusi esti pusa in fata unei asemenea situatii parerea mea este urmatoarea: propui salariul pe care il aveai si la celalalt loc de munca (in cazul de fata 300), insa adaugi ca acesta este salariul de start. de ce e ok acest lucru? pentru ca asa dai dovada ca acea companie este mediul in care tu vrei sa evoluezi... si de unde e clar ca nu iti doresti sa pleci peste 3 luni (e f important pentru angajator acest aspect). Daca mentionezi si eficienta muncii realizate de tine ca principal criteriu de modificare a nivelului de salarizare atunci reusita ar trebui sa fie garantata. :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu