Ţară nouă. Căutăm cetăţeni


Acesta este mesajul care m-a făcut să ajung luni seară la Palatul Ghica din Capitală, alaturi de peste alte 100 de persoane. ONG-ul Synergetica a organizat un eveniment în care Sandra Pralong ne-a vorbit despre faptul că dacă vrem să trăim într-o Românie mai bună, atunci noi suntem cei de la care trebuie să pornească schimbarea. Prin lucruri mici, prin gesturi de bun-simţ, prin educaţie şi prin dorinţa de schimbare putem reuşi tot ce ne propunem. În plus, pentru perioada care urmează ne-a pus să ne gândim la ceva ce am vrea să facem sau să schimbăm în legătură cu noi, cu modul nostru de a vedea lucrurile sau de a ne comporta.
Tema nu este una nouă, s-a mai folosit şi cu alte ocazii, dar Sandra Pralong şi cei din Synergetica au considerat că un nou eveniment care să ne aducă în prim-plan această problemă nu este de prisos.
Oamenii care au participat la întâlnire şi-au exprimat şi ei pe ici-pe colo părerea, Radu Paraschivescu a spus că el ar fi de acord să ajute la realizarea unei serii de clipuri care să-i înveţe pe oameni să vorbească româneşte corect, să spună „serviciu”, „salariu”, „mi-ar plăcea” etc. Au fost şi câţiva care şi-au exprimat frustrarea că la noi maşinile circulă pe trotuar şi oamenii pe stradă şi că ei nu mai vor să aştepte ani buni până să vadă vreo urmă de schimbare. A fost până şi cineva care spera să îşi găsească sufletul-pereche la această reuniune. Îi urez succes, poate cărţile de vizită răspândite cu generozitate vor da roade.
Încep să cred că există un anumit tip de evenimente la care merge un anumit tip de oameni. Liviu Papadima ( Decanul Facultaţii de Litere ), Neils Schnecker şi alţii sunt oameni pe care i-am mai întâlnit la evenimente de acest gen. Surpriza serii (pentru mine) a fost să-l văd pe Cosmin Alexandru (al cărui blog îl citesc cu plăcere) în postura de moderator. Şi dezamăgirea pe măsură. Impresia mea de până acum era că este un om foarte inteligent şi că asta se vede. Cu toate că nu s-a descurcat rău, nu s-a remarcat prin nimic şi nu mi-a confirmat buna părere pe care o aveam despre el.

Comentarii