Home sweet home



Sunt iar la Văleni. Din clipa în care microbuzul intra în oraş şi până în momentul efectiv în care intru în casă mă simt acasă. Şi ştiu şi cu ochii închişi câţi paşi trebuie să fac de la poartă până la uşă, cât de sus să ridic mâna ca să aprind becul, pe unde să calc astfel încât să nu mă lovesc de unul din scaunele din bucătărie (de care m-am lovit de multe ori până acum la viaţa mea...). Ştiu cum mă latră câinele, dar cum se gudură pe lângă mine după ce mă recunoaşte, ştiu că mama nu are niciodată mâncarea făcută, indiferent cu cât timp înainte o anunţ că voi fi acasă, dar mai mereu îmi ia dinainte Cola Zero.
Şi îmi dau seama că acasă e Văleniul, e orăşelul de care credeam că nu a auzit nimeni, dar de care de fapt aproape toată lumea ştie. Şi da, nu prea ai ce vizita ( cu toate că e oraş turistic), după ora 22.00 se închide aproape peste tot, nu avem cinema şi nici un club strălucit, dar mie îmi place.
Sunt mândră că stau în oraşul în care Nicola Iorga şi-a petrecut ani buni şi a desfăşurat o parte din activitatea lui, în oraşul în care a locuit Nicolae Tonitza, în care se desfăşoară anual Cursurile Universităţii Populare de Vară „Nicolae Iorga”. Îmi place că pe 9 mai sărbătorim ziua oraşului cu festivităţi, cu zi liberă de la şcoală, cu premierea olimpicilor la olimpiadele şcolare (aşteptam mereu cu nerăbdare să primesc bani de cheltuit pe hăinuţe :D). Îmi place până şi Festivalul Ţuicii, cu tot tărăboiul lui, iar bâlciul de Sfântă Marie era preferatul meu în copilărie.
Pozele pe care vi le-am ataşat sunt cu vechea şi noua primărie. Şi închei cu două citate:
„Era ceva de creat în acest colţ de lume pustie.” (Nicolae Iorga) şi
„Vălenii sunt de fapt de deal şi nu de munte.” (Nicolae Labiş).

Comentarii

  1. De cand eram mica si veneam acolo la bunica mi s-a parut ca pasesc in alta lume. Mereu am consideat ca oamenii din Valeni au ceva diferit! Imi place linistea din oraselul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, si mie imi place ca e un oras linistit. :) E placut sa te retragi aici dupa agitatia din Capitala. Ce-i drept, foarte mult nu as putea sta fara sa ma plictisesc, dar 2-3 zile e perfect sa stau pe aici. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte important, la tine acasă tu nu dai cu nasul de dulap!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh, ai patit-o doar o singura data. :P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu