Recomandare lectură (1): “Mândrie şi prejudecată”

Gata, am terminat aseară de citit cartea.
Am rămas iniţial puţin dezamăgită de doza prea mare de sentimentalism, de artificialul unor replici şi de lungile descrieri.
M-am gândit mai apoi că poate se justifică pentru perioada în care a trăit Jane Austen. Şi aşa e. Pentru un roman scris în anul 1797 (şi publicat în 1813) este un roman actual, care se poate citi şi înţelege cu uşurinţă şi acum. Şi nu mă refer la situaţia fetelor sărace pentru care era necesar să se găsească soţi cât mai repede, ci din punct de vedere sentimental.
Evident că se pune cel mai mare accent pe cuplul Elizabeth- Darcy, chiar dacă şi Jane- Bigley sunt potriviţi. Însă pe când cei din urmă sunt firi slabe şi împăcate în totalitate cu epoca în care trăiesc, Elizabeth şi Darcy nu fac niciun mister din faptul că urăsc minciuna, ipocrizia, lăudăroşenia etc. Firile lor puternice se lovesc cu mai multe ocazii şi fiecare ocazie le arată că sunt potriviţi unul pentru celălalt.
Vă sfătuiesc să-l citiţi pe îndelete, lenevind şi cu o cană de ciocolată caldă lângă voi.

Comentarii

  1. eu mai intai am vazut filmul si apoi am citit cartea...mi au placut ambele foarte mult si acum imi doresc sa vad iar filmul :D:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sa mearga de data asta. am mai incercat de vreo doua ori sa dau comment la postul asta si nu a mers :(.
    Saptamana trecuta am terminat si eu de citit Mandrie si prejudecata. dupa ce am terminat cartea, m-am uitat si la film. Mi-a parut foarte bine ca am citit cartea inainte si am vazut apoi filmul pentru ca filmul m-a dezamagit un pic in comparatie cu lectura.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu